Marginhandel og forex trading

Marginhandel gjør det mulig for tradere å ta store posisjoner i markedet ved å investere kun en brøkdel av den totale verdien på handelen. Les om det som kalles leverage trading og giring i valutahandel trading her.

marginhandel pip lot valuta valutahandel

Marginhandel er en sikker vei til ruin, om du ikke vet hva du driver med. Det er svært viktig å forstå risikoen før du inntar girede posisjoner. Som trader er det viktig å ikke bare bli fristet av den potensielt store oppsiden, men også være bevisst på nedsiden og risikoen for tap.

24. mai 2024 av 💵 VALUTAHANDEL.com / Valutahandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Hva er egentlig marginhandel?

Tenk deg at du ønsker å investere i USD. Du kjøper ikke bare 1 dollar, det ville vært meningsløst, og dessuten umulig hos de fleste nettmeglere. Du må kjøpe "lots" på et bestemt antall enheter, for eksempel er 1 mini lot det samme som 10.000 enheter.

La oss si du ønsker å kjøpe 5 mini lots, altså 50.000 enheter (dollar).

Dersom du ikke har nok penger til å kjøpe 50.000 USD, men likevel ønsker å kjøpe så mye, kan du handle på margin.

Marginhandel (eller giring, leverage trading) er på en måte som å låne penger av nettmegleren din.

Med 1.000 USD i innskudd kan du nå handle for eksempel 50.000 USD.

Eksempel på marginhandel (giring)

Du tror USD vil styrke seg mot NOK.

Du kjøper 1 USDNOK minilot (10.000 USDNOK), og kjøper USD på en 3% margin. Denne investeringer er et samtidig salg på 56.290 NOK ved en valutakurs for USDNOK på 5,629.

På 3% margin vil 1688,70 NOK (3% x 56.290 NOK) bli låst på din konto, slik at du kan åpne denne handelen på 10.000 USDNOK.

Bare 15 sekunder senere har kursen steget fra 5,629 til 5,659 og du bestemmer deg for å selge. Din fortjeneste er 300 kroner (56.290 - 56.590).

Det låste beløpet på 1688,70 blir tilbakeført din konto, samtidig som du får kreditert 300 NOK tilsvarende fortjenesten på handelen.

Dersom du fullfører flere hundre slike vellykkede handler i løpet en dag vil du tjene mye penger på kort tid, selv med en ganske beskjeden innsats.

Hva er PIPS?

Pips er et sentralt begrep i valutahandel. Heldigvis er dette med pips enkelt å forstå.

En pip er en målenhet som viser endringen i en valutakurs (altså endringen mellom to valutaer).

Eksempel:

USDNOK endrer seg fra 5,6000 til 5,6001. Dette er en endring på 1 pip (5,6001 - 5,6000).

Pip er med andre ord den fjerde desimalen i en valutakurs.

Et unntak er med japanske yen, der er pip den andre desimalen. Det betyr at alle valutapar som inneholder JPY (japanske yen) har kun to desimaler, for eksempel USDJPY kan være 85,25.

Du trenger imidlertid ikke regne ut pip verdiene selv, det gjør nettmegleren din for deg.

Hva er en lot?

I "gamle dager" var det bare de største og rikeste som drev med valutahandel. Dette fordi det ikke var noe som het micro lots eller mini lots. Hadde du ikke råd til å kjøpe en standard lot på 100.000 enheter, kunne du bare glemme valutahandel.

I dag har vi flere nivåer av lots, vanligvis inndelt slik:

  • 1.000 enheter (micro lot)
  • 10.000 enheter (mini lot)
  • 100.000 enheter (standard lot)

I tillegg er det noen nettmeglere som også tilbyr nano lots, som bare er 100 enheter.

Ettersom valutaer er målt i pips (som er den minste endring i en valutakurs) må du handle for ganske store summer før det skal bli mulighet til å skape en betydelig fortjeneste på tradingen.

Det er her leverage kommer inn. Hvordan best forklare leverage? Med et eksempel... Tenk deg at nettmegleren din er villig til å gi deg €100.000 å trade for, men alt du trenger å betale for å få lov til å trade for dette fantastiske beløpet er bare en brøkdel av dette, la oss si €1000 - dette beløpet beholder nettmegleren som en sikkerhet for de hundre tusen euro som du mottar.

I eksemplet ovenfor er kravet for leverage på 100:1, altså krever nettmegleren din at du bare har 1% av beløpet du ønsker å trade for.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Hvilken valuta vil få en verdiøkning i morgen? Prøv valutahandel her

eToro

Valutahandel med eToro (prøv gratis demo)

eToro er verdens ledende sosiale tradingnettverk og har blitt populær blant tradere over hele verden. Bli bedre kjent med tjenesten og prøv en gratis demo her.

Begynne med valutahandel

Prøv valutahandel: Nettmeglere med gratis demo for handel i valuta og kryptovaluta

Nå kan du fritt prøve å handle valuta og kryptovaluta uten risiko. Her er nettmeglerene som tilbyr gratis demo av sine handelsplattformer. Kom i gang med valutahandel på nett med en risikofri øvelseskonto.

Hva er valutahandel?

Hva er valutahandel?

Her er en rask guide til valutahandel. Finn ut hvordan du kan begynne å handle valuta over internett via en nettmegler, og mulighetene for potensiell avkastning såvel som risikoen for å tape penger på dine handler.