Viktige valuta og valutapar
Det finnes mange valutaer i verden. Her skal vi se litt på de viktigste valutaene, og hvilke par som er vanligst å handle.
Den norske kronen kjenner du allerede. Det er en forholdsvis liten valuta globalt sett. Her er noen valutaer du sikkert kjenner godt til, men som ikke er spesielt store viktige innen valutatrading:
- NOK (norske kroner) – Norge
- SEK (svenske kroner) - Sverige
- DKK (danske kroner) - Danmark
Her er de største og viktigste valutaene:
- USD (dollar) - United States - Dollar
- EUR (euro) - Euro landene (ikke alle EU-land!)
- JPY (yen) - Japan
- GBP (pund) - Storbritannia
- CHF (sveitsiske franc) – Sveits
- CAD (kanadiske dollar) - Kanada
- AUD (australske dollar) – Australia
- NZD («kiwi dollar») - New Zealand
Enkelte nettmeglere tilbyr handel i kun utvalgte valutapar, og er derfor ikke aktuelle for valutaspekulanter som krever gode handelsmuligheter.
Her ser du en oversikt over regulerte og populære nettmeglere hvor det er mulig å handle mange forskjellige valutapar.
Symbolene til valutaer, slik som «EUR» og «GBP» er det som ofte blir brukt, i hvert fall på papiret eller når man skriver. Forkortelsen på en valuta er alltid på 3 tegn. I dagligtale brukes forøvrig navnet på valutaen, slik som «euro» eller «pund».
Valutapar
Det finnes en rekke valutapar man kan handle i. Vi har «de 7 store» som er de som blir handlet i størst volum. Felles for disse sju valutaparene er at de alle innbefatter USD:
- EURUSD - Euro land / USA
- USDJPY - USA / Japan
- GBPUSD – Storbritannia / USA
- USDCHF – USA / Sveits
- USDCAD - USA / Kanada
- AUDUSD - Australia / USA
- NZDUSD - New Zealand / USA
USD er den desidert største valutaen i verden, og står for over 60% av markedet. Dette fordi USA har den største økonomien i verden, og de mest likvide markedene, og fordi svært mange land har valutareserver i dollar. USA er dessuten en militær supermakt.
Euroen er den nest største, men kun med rundt 25% av markedet.
Valuta handles alltid i par
Når du handler valutaer, kjøper du en valuta samtidig som du selger en annen valuta. For eksempel, USDNOK (USD = dollar og NOK = norske kroner).
I valutamarkedet, dersom du kjøper en valuta, betyr det at du må selge en annen valuta. Og dersom du selger en valuta, betyr det at du må kjøpe en annen.
Valutakursene endrer seg stadig. Tenk på to ulike valutaer som i en fotballkamp som aldri ender. Ting kan skje hele tiden, i det ene øyeblikk er det ene laget på defansiven, og etter hvert som forholdene endrer seg blir den mer offansiv. Resultatene endrer seg hele tiden.
Som trader er det best å konsentrere seg om kun ett valutapar om gangen. Ikke to par, og heller ikke flere par, men bare ett valutapar. Siden valutamarkedet er såpass stort, er det også ganske komplekst. Ved å fokusere alt på ett valutapar kan du spesialisere deg nettopp på dette paret. Selv mange av proffe tradere handler kun i ett valutapar.