Tjene penger eller tape penger på valutahandel?

Målet med valutahandel er å bytte en valuta mot en annen, med den forventning at den valutaen du kjøper vil stige i verdi i forhold til den valutaen du kjøpte med.

tjene penger hvordan valutahandel
24. mai 2024 av 💵 VALUTAHANDEL.com / Valutahandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Husk: Valutakursen viser simpelthen hvor mye av en valuta du kan få av en annen valuta.

Du kan også prøve deg i valutamarkedet selv, uten å ta risiko. Prøv en gratis øvelseskonto hos en populær nettmegler, de fleste større nettmeglere vil kunne tilby en gratis demo uten forpliktelser. Se denne oversikten over valutameglere som tilbyr gratis demo.

Basisvaluta og motstående valuta

Et valutapar, for eksempel USDNOK, består av to valutaer. For ar vi skal ha en valutakurs må vi alltid ha to valutaer, og det sier seg vel selv hvorfor. Verdien til en valuta må sammenlignes med noe, og i valutahandel sammenligner vi en valuta med en annen.

I valutaparet USDNOK (US dollar og norske kroner) er det USD som er basisvaluta, og NOK er motstående valuta.

Alltid er det den førstnevnte valutaen som er basisvaluta. Den siste valutaen i valutaparet er alltid motstående valuta.

Når du skal kjøpe for eksempel USDNOK, forteller valutakursen hvor stort beløp du må betale av motstående valuta for å kjøpe 1 enhet av basisvaluta. For eksempel om USDNOK er 5,629 betyr det at du må betale 5,629 kroner for 1 dollar.

For valutaparet NOKUSD er det motsatt, her er NOK basisvaluta, og USD er motstående valuta.

Basisvaluta er den valutaen du kjøper eller selger. Om du køjper USDNOK kan det oversettes til "Kjøp USD og betal med NOK". Dersom du selger USDNOK betyr det "Selg USD og få betalt i NOK".

Tjen penger eller tap penger uansett markedsretning

I valutahandel kan du tjene penger både i stigende og fallende markedet, men det betyr også at du kan tape penger uansett markedsretning. Derfor er det svært viktig å forstå risikoen og tilegne seg kunnskap før man begynner.

For eksempel når du handler USDNOK (da kjøper du USD og selger NOK) vil det være ønskelig at basisvalutaen skal stige i verdi slik at du kan selge den tilbake til en høyere pris. Dette kalles å "gå long", eller bare "long". Naturligvis finnes det ingen garantier for at handelen går i den retning du ønsker, og det vil alltid være en risiko for at man taper penger.

Det vil også være mulig å tjene penger når markedet faller, men på samme måte kan man risikere å tape penger i et fallende marked. For eksempel kan du selge USDNOK (da selger du USD og kjøper NOK). Da innehar du en short posisjon, eller men går "short". Dette kalles for shorting.

En valutakurs har to priser: Kjøp og selg

Valutakurser kommer med to priser:

En pris for kjøp, og en pris for å selge. For eksempel kan salgsprisen for USDNOK være på 5,627 og kjøpsprisen på 5,629.

Kjøpsprisen er den prisen du må betale for basisvalutaen.

Salgsprisen er den prisen du kan selge basisvalutaen for.

Så i eksempelet ovenfor kan du selge dollar på 5,627 kroner, og kjøpe for 5,629 kroner.

Legg merke til differansen mellom salg og kjøp på 0,002 kroner. Denne differansen er kjent som spread (eller "spreaden" som enkelte nordmenn liker å kalle det).

Hvordan vite hva som er lurt å kjøpe eller selge?

Det finnes mange analysemetoder for å avgjøre hva som er lurt å kjøpe eller når du bør selge.

Disse metodene kommer vi tilbake til litt senere, men for nå, la oss anta at du bruker en metode som heter fundamental analyse. Denne analysemetoden går ut på å studere de økonomiske forholdene. For eksempel for valutaparet USDNOK, er det sentrale å se på økonomien i USA versus økonomien i Norge.

Eksempel:

La oss ta valutaparet USDNOK som eksempel nok en gang. Hvis du tror at økonomien i USA kommer til å styrke seg markant i forhold til NOK, så kjøper du USDNOK.

Hvordan du kommer frem til antagelsen om at USAs økonomi (eller et annet lands økonomi) vil styrke seg, det skal vi se mer på senere.

Dersom du tror at USAs økonomi vil svekke seg i forhold til den norske økonomien, bør du heller selge USDNOK.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Hvilken valuta vil få en verdiøkning i morgen? Prøv valutahandel her

eToro

Valutahandel med eToro (prøv gratis demo)

eToro er verdens ledende sosiale tradingnettverk og har blitt populær blant tradere over hele verden. Bli bedre kjent med tjenesten og prøv en gratis demo her.

Begynne med valutahandel

Prøv valutahandel: Nettmeglere med gratis demo for handel i valuta og kryptovaluta

Nå kan du fritt prøve å handle valuta og kryptovaluta uten risiko. Her er nettmeglerene som tilbyr gratis demo av sine handelsplattformer. Kom i gang med valutahandel på nett med en risikofri øvelseskonto.

Hva er valutahandel?

Hva er valutahandel?

Her er en rask guide til valutahandel. Finn ut hvordan du kan begynne å handle valuta over internett via en nettmegler, og mulighetene for potensiell avkastning såvel som risikoen for å tape penger på dine handler.